Mondstuk (2005)

-> to English page

Mondstuk is een klinkende choreografie voor drie uitvoerders die elk een kopstuk van een tenorblokfluit bespelen. Het instrument wordt herleid tot een primitief object, een holle buis met drie openingen die door de uitvoerders op de meest diverse wijzen worden aangeblazen of met de handen bespeeld. De drie uitvoerders zitten frontaal opgesteld op een rij en demonstreren simultaan verschillende klankmogelijkheden en speelhoudingen in een spel van ritmische tegenstellingen, variaties en imitaties. De bewegingen van de muzikanten zijn visueel gedacht vanuit een plat vlak, waarbij het frontale aanzicht van de lichaamshoudingen en de posities van het kopstuk een weergave vormt van de grafische notatie in de partituur.

Mondstuk belichaamt een persoonlijke fascinatie voor de relatie tussen compositie en choreografie die ik begin jaren 2000 thematiseerde in composities waarbij zowel beweging als klankresultaat zo precies mogelijk werden genoteerd. Mijn houding tegenover deze werken vandaag is ambivalent, vooral omdat de vereiste precisie de uitvoerders weinig interpretatieruimte gunt. Mondstuk is dan ook niet in eerste instantie als een concertstuk geconcipieerd, maar als een audiovisuele compositie waarbij in het ideale geval één en dezelfde uitvoerder de drie partijen voor haar rekening neemt, zoals deels gerealiseerd in een videomontage met Tomma Wessel in 2010.

Fragment uit het tweede deel (performer: Tomma Wessel):

Live performance at Transit Festival, Leuven 2021:

Katelijne Lanneau, Ines Rasbach, Tomma Wessel – tenor recorder head joints / Patrick Delges (Centre Henri Pousseur) – electronics / audio: recorded & mixed by Simon Vander Beken / video: recorded & edited by Lucas Lebrun live performance at Transit Festival Leuven, 23 october 2021